nikosfilis.eu

Πρωινά μαθήματα «εθνικής συνείδησης» από το ΣΚΑΪ

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, όσοι και όσες επικρίνουμε την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ταυτιζόμαστε με τον Ερντογάν

Εχθές το πρωί ήμουν στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή των δημοσιογράφων Οικονόμου και Παυλόπουλου. Κύριο θέμα τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών με την επικράτηση του νεοφασιστικού και ρατσιστικού κόμματος «Αδέρφια της Ιταλίας». Δε θέλω να κάνω κρίσεις για τις συνθήκες στο πάνελ -και γι’ αυτό θα παραθέσω ορισμένα στοιχεία. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Οι δύο δημοσιογράφοι με διέκοψαν περισσότερες από 30 φορές σε δέκα λεπτά. Ορισμένες από αυτές με ερωτήσεις και σχόλια όπως:

«Εσείς που είστε υπέρ των μεταναστών, δεν βλέπω να ανεβαίνετε όμως…»,
«Οι δικές σας πολιτικές γιατί δεν εισπράττουν;»,
«Εσείς λέτε, φέρτε εδώ μετανάστες από το πρωί ως το βράδυ»!

Πού και πότε το είπαμε αυτό; Συνεχίζω λοιπόν επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: καθήκον μας η φύλαξη των συνόρων, αλλά ταυτόχρονα υποχρέωσή μας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, να μην προχωρούμε σε push-backs, να μη διακινδυνεύουν με τέτοιες πρακτικές ανθρώπινες ζωές και να εξετάζουμε τα αιτήματα ασύλου. Έρχεται μια ακόμη διακοπή:

«Λέτε ανοιχτά σύνορα! τι φυλάξτε τα σύνορα; Εσείς τους λέτε περάστε» (σ.σ. υποτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ προς τους πρόσφυγες).

Κι αυτό δεν μου το λέει ο βουλευτής της ΝΔ που ήταν παρών. Μου το λέει ο δημοσιογράφος! Και συνεχίζει ο κ. Οικονόμου, που μέχρι προχθές έλεγε ότι η συζήτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών «κούρασε»:

«Αυτά τα είπε ο Ερντογάν στον ΟΗΕ, που έδειχνε φωτογραφίες. Εμείς είμαστε Έλληνες».

Και πρωινό μάθημα λοιπόν από το δημοσιογραφικό επιτελείο του ΣΚΑΪ περί… της εθνικής μου συνείδησης. Εγώ και οι υπόλοιποι Έλληνες δεν δικαιούμαστε να επικρίνουμε την κυβέρνηση και τις πρακτικές της, όταν είναι παράνομες. Όταν το κάνουμε, ταυτιζόμαστε με τον πρόεδρο της γείτονος. Πέρα από το ευτελές, να θυμίσω (γιατί κάνανε ότι δεν το ξέρουν) την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την υποχρέωση καταβολής μεγάλων αποζημιώσεων, ακριβώς για πνιγμούς προσφύγων στο Φαρμακονήσι. Επί Σαμαρά. Που θα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Αλλά να θυμίσω και τι είναι εθνικό: «το αληθές»!

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: «γιατί συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοια πάνελ»; Η απάντηση είναι βέβαια, γιατί ο σταθμός έχει εμβέλεια σε όλη την Ελλάδα, ως το πιο μικρά χωριά. Δεν μπορούμε, με τυχόν απουσία μας, να αφήνουμε τη διαστρέβλωση ασχολίαστη. Ιδιαίτερα όταν με τη φωνή και τις απόψεις μας πετυχαίνουμε τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές να μην πετυχαίνουν το σκοπό τους. Μην το παρακάνουν όμως…!

Τα ίδια έκαναν και πριν το 2015, αλλά πήραν την απάντηση στις κάλπες. Οι πολίτες υποφέρουν από την ακρίβεια, τον πόλεμο, τη δυσφήμιση των κινητοποιήσεων και τον αυταρχισμό. Μορφή αυταρχισμού είναι και η μιντιακή επιχείρηση χειραγώγησης του πολίτη.

Για να ελέγξει ο καθένας αβίαστα τα λεγόμενά μου, παραθέτω το σχετικό βίντεο:

περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ