nikosfilis.eu

Πρόταση μομφής / η ώρα για τη μεγάλη ανατροπή!

Με την πρόταση μομφής, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνει την ευθύνη να απαλλάξει τη χώρα από το όνειδος, την ντροπή που συνιστά η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία

Τοποθέτηση στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Σαν σήμερα, 25 Ιανουαρίου του 2015, υπήρξε μια μεγάλη μεγάλη εκλογική νίκη του λαού και του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια τόσο σημαδιακή ημερομηνία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνει μια νέα ιστορική πρωτοβουλία. Αναλαμβάνει την ευθύνη με τη σημερινή πρόταση μομφής απέναντι στη χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος, να απαλλάξει τη χώρα από το όνειδος, την ντροπή που συνιστά η παραμονή αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία.

Σήμερα σπάμε τον πάγο της εκτροπής, της συγκάλυψης, αλλά και της αδιαφορίας και της απάθειας απέναντι στο δημόσιο συμφέρον και τη Δημοκρατία. Ανοίγουμε το δρόμο. Σε λίγους μήνες, σε μια άλλη ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή 25η Ιανουαρίου, ο λαός θα κάνει την τελική εκκαθάριση του καθεστώτος Μητσοτάκη. Θα φέρει στην εξουσία μια νέα προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.

Η πιο μεγάλη ώρα για την μεγάλη ανατροπή, για τη μεγάλη νίκη της Δημοκρατίας και του λαού, αρχίζει τώρα! Εδώ και μερικούς μήνες η πολιτική ζωή της χώρας έχει εισέλθει στο ολισθηρό μονοπάτι μιας τεράστιας θεσμικής εκτροπής. Σε αυτό, που σε μια προκλητική αντιστροφή των ευθυνών, έχει τολμήσει να αποκαλέσει «βούρκο» ο κ. Μητσοτάκης. Όχι κ. Μητσοτάκη!

Βούρκος είναι οι υποκλοπές που διαπράξατε και η συγκάλυψη. Βούρκος είναι οι πολλαπλές εκτροπές. Βούρκος είναι οι κατά παραγγελία εισαγγελικές γνωμοδοτήσεις τύπου «Ντογιάκου». Βούρκος είναι ο πόλεμος και οι ύβρεις απέναντι στην ΑΔΑΕ και τον άξιο δημόσιο λειτουργό και δικαστή κύριο -με κεφαλαίο κάπα- Χρήστο Ράμμο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Βούρκος είναι να μιλάει πριν λίγο ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος κ. Θεοχάρης για «επισύνδεση Ράμμου-ΣΥΡΙΖΑ». Βούρκος είναι οι ύβρεις απέναντι στους συνταγματολόγους, που τις τελευταίες ημέρες με πρωταγωνιστές παράγοντες του ακραίου Κέντρου, έχει οδηγήσει σε bullying ακόμη και σε πρόσωπα όπως οι κύριοι Βενιζέλος και Αλιβιζάτος. Που για τους λόγους, πολιτικούς και επιστημονικούς, αποφάσισαν αυτή τη φορά να μην σταθούν στο πλευρό αυτών που εξευτελίζουν και διασύρουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Οι υποκλοπές, με ευθύνη του παρακράτους Μητσοτάκη, και οι διαστάσεις που έχει λάβει αποτελούν πλέον ένα καρκίνωμα που εξαπλώνεται και κατατρώει το σώμα της Δημοκρατίας. Υποβαθμίζει τη διεθνή θέση της χώρας, που έχει γίνει περίγελως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Ευρωκοινοβούλιο και ειδικά στην επιτροπή PEGA που απηύθυνε, παρά τις αθλιότητες μιας ευρωβουλευτού σας, 10 συστάσεις-κόλαφο στην κυβέρνηση. Ενώ εχθές μάθαμε ότι επιλαμβάνεται της υπόθεσης το Ευρωπαίκό Ελεγκτικό Συνέδριο που βάζει στο στόχαστρο τα κονδύλια που δίνονται στην Ελλάδα, σε συνάρτηση με την κατάσταση του Κράτους-Δικαίου, όπως κάνει με την Ουγγαρία του Όρμπαν, την Πολωνία και την Ιταλία της ακροδεξιάς Μελόνι.

Μας αφορά όλους το θέμα των υποκλοπών γιατί πλήττει τη δημοκρατία και την οικονομία στη χώρα μας. Ένας δυστοπικός τραμπισμός made in Greece έχει πιάσει στη μέγγενή του τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Ένας τραμπισμός ελληνικής κοπής, που όπως στις ΗΠΑ, βασίζεται στην άλωση ενός ιστορικού κόμματος όπως είναι η ΝΔ από εξτρεμιστές. Εκεί από την ομάδα Τραμπ στους Ρεπουμπλικάνους, εδώ από την ομάδα Μητσοτάκη στη ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης ηγείται μιας «σέχτας» ακραιφνών νεοφιλελεύθερων, ακροδεξιών ρεβανσιστών και φανατικών κοινωνιοπαθών του λεγόμενου «ακραίου κέντρου», που ήρθαν στην εξουσία για να βάλουν ταφόπετρα στη Μεταπολίτευση. Εκεί όπου εντοπίζουν την αφετηρία μιας δήθεν ιδεολιγικής ηγεμονίας της Αριστεράς. Μια ομάδα ακραίων ιδεοληπτικών, δήθεν «αρίστων», που εμπνέονται ιδεολογικά από τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και επιζητούν μια ιστορική ρεβάνς σε βάρος της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. 

Επιδιώκουν μια ιδεολογική επαναθεμελίωση της κυριαρχίας του αστικού πολιτικού συστήματος, που η ρίζα των επιλογών τους ανιχνεύεται στον εμφυλιοπολεμικό διχασμό και στις διαιρετικές τομές εκείνης της περιόδου. Έχουν ως καταστατικό τους στόχο και τον διακηρύσσουν σε κάθε περίσταση, τον πάση θυσία αποκλεισμό της Αριστεράς από τη διακυβέρνηση της χώρας. Κι αυτή η κατεύθυνση έγινε φανερή στην κηδεία του τέως, όπου η κυβέρνηση προκειμένου να συγκολλήσει όλες τις τάσεις και τις φατρίες της Δεξιάς, μετέτρεψε μια ιδιωτική -υποτίθεται- κηδεία σε de facto δημόσια φαντασμαγορική εκδήλωση, με την εκπροσώπησή της σε ανώτερο επίπεδο. 

Αυτά ζούμε. Αυτό προσπαθούν με κάθε μέσο να κάνουν πράξη. Σκότος, κατασυκοφάντηση και νόθευση του πολιτικού ανταγωνισμού. Ακόμη και μεθοδεύσεις χειραγώγησης τύπου Τραμπ και Μπολσονάρο. Διαβάσαμε ότι επιστρατεύει ο πρωθυπουργός μια ρουμανική εταιρία, η οποία συλλέγει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών για λογαριασμό της ΝΔ, με σκοπό να φτιάξει το αντίστοιχο εκλογικό προσωπικό προφίλ.

Γκρέμισμα κάθε δημοκρατικής κατάκτησης. Αντιλαϊκές πολιτικές και λεηλασία του κράτους. Υποταγή του κράτους και του δημόσιου τομέα στην αγορά και σε κάθε είδους συμφέροντα. Συνεχείς αναβολές στην είσπραξη των υπερκερδών από διϋλιστήρια και παρόχους ενέργειας. Τσουνάμι απευθείας αναθέσεων 9 δισ. ευρώ. Καταιγισμός πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τους θεσμικούς Πάτσηδες. Υπερφορολόγηση μέσω γιγάντωσης στην είσπραξη έμμεσων φόρων που καταληστεύουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Λεηλασία των εισοδημάτων από τον καλπάζοντα πληθωρισμό, την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Θανατοπολιτική στην πανδημία, που οδήγησε την Ελλάδα στην κορυφή σχεδόν των θανάτων παγκοσμίως αναλογικά με τον πληθυσμό. Πατριδοκαπηλία, εθελοδουλία και υποταγή στα αμερικανονατοϊκά κελεύσματα αντί της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Αντιμεταρρύθμιση στην Υγεία και στην Παιδεία. Με παιδιά που χάνουν τη ζωή τους γιατί δεν υπάρχει ΜΕΘ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και ξεψυχούν κατά τη μεταφορά τους στη Νότια. Με σχολεία που καταρρέουν, αλλά με τα Ραφάλ και τα F-35 να εκτοξεύουν σε πρωτοφανή ύψη τις δαπάνες για υπερεξοπλισμούς και τα παράλληλα ωφελήματα για όσους εμπλέκονται στο εμπόριο όπλων.

Στήσιμο παρακράτους στην καρδιά του επιτελικού κράτους. Εγκληματικές δράσεις στο όνομα της ασφάλειας. Αυταρχισμός και εγκλήματα απέναντι στη νεολαία, στους διαφορετικούς, στους μετανάστες και στους πρόσφυγες. Σύμφωνα με την Μαύρη Βίβλο των επαναπροωθήσεων που συνέταξαν 15 οργανώσεις που μετέχουν στο Δίκτυο Επιτήρησης της Συνοριακής βίας, καταγράφονται 25.000 θύματα επαναπροωθήσεων σε 15 ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικά στην Ελλάδα διατυπώνονται ανατριχιαστικές καταγγελίες για βασανιστήρια, βία, κλοπή αντικειμένων και χρημάτων, και ωμής παραβίασης δικαιωμάτων. 

Πρόσφατα η Ελλάδα καταδικάστηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιώματων, να καταβάλει 330.000 € ως αποζημίωση για τα θύματα στο Φαρμακονήσι επί κυβερνήσεων Σαμαρά, όταν το Λιμενικό με κυβερνητική εντολή ενήργησε με τρόπο που οδήγησε σε πνιγμό προσφύγων και συμπεριφέρθηκε με τρόπο βασανιστικό σε όσους τελικά συνέλαβε. Τότε ο κ. Μητσοτάκης και άλλοι υπουργοί που τυχαίνει να είναι υπουργοί και σήμερα, αρνιόντουσαν ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Όπως κάνουν και σήμερα. 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η βαρβαρότητα με τους 38 πρόσφυγες στον Έβρο, που κατά τη δήλωση του κ. Μηταράκη στις 16 Αυγούστου, είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός μικρού παιδιού. Ναι, του κ. Μηταράκη που την αναίρεσε στη συνέχεια και σήμερα έχετε την απαίτηση να ζητήσουμε εμείς συγγνώμη γιατί, χωρίς τελική δικαστική κρίση, δεν εννοούμε να παρακολουθήσουμε τις διαψεύσεις των ίδιων σας των υπουργών προς τους εαυτούς τους. 

Πίσω από την υπόθεση του μικρού κοριτσιού υπάρχει η κυβερνητική προσπάθεια συγκάληψης των επαναπροωθήσεων που γίνονται από το παρακράτος μαυροντυμένων, άγνωστων στον Έβρο. Αυτό το έγραψε την Κυριακή η «Καθημερινή» μαζί με όλη την ιστορία για το μικρό παιδί. Μαυροντυμένοι παρακρατικοί διώχνουν τους ανθρώπους αυτούς και τους κυνηγάνε. Και από την άλλη, οι Τούρκοι με τους δικούς τους παρακρατικούς τους στέλνουν από ‘δω. «Μπαλάκι» μεταξύ δύο ανάλγηντων εξουσιών. Αρνείστε να επιδιώξετε ένα σύμφωνο μετανάστευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που να κατανέμει τα βάρη. Αρνείστε μια νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Κάνετε τη βρώμικη δουλειά στον Έβρο. Καθαίρεσε η Κομισιόν τον αρχηγό της Frontex για τα εγκλήματα που έκανε εναντίον των προσφύγων στο Αιγαίο και ο Μητσοτάκης τον παρασημοφόρησε στην Ελλάδα. Εκεί έχετε καταντήσει.

Την κυβέρνηση χαρακτηρίζουν επίσης αυταρχισμός και ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά, που μετράνε τους τελευταίους μήνες, δύο νεκρούς: τον Σαμπάνη και τον Κώστα Φραγκούλη από βάρβαρα αστυνομικά πυρά. Αυτό ζει ο τόπος τα τελευταία τριάμιση χρόνια.

Όλη αυτή δυστοπία στήθηκε πάνω στη διάλυση και στη μετάλλαξη της ΝΔ, πάνω στην αιχμαλωσία της συντηρητικήςπαράταξης από τον πιο έξαλλο και αγοραίο νεοφιλελευθερισμό και από την ακροδεξιά της πτέρυγα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τη σκυτάλη από την περίοδο Σαμαρά που νομιμοποίησε μαζί με τον κ. Βενιζέλο την ακροδεξιά ως εμπροσθοφυλακή στην υλοποίηση των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών, έφτασε τον εναγκαλισμό του με την ακροδεξιά και τις πρακτικές της στις ακραίες του συνέπειες. Το τερμάτισε!

Το καθεστώς Μητσοτάκη, με όλα αυτά που διέπραξε με τις υποκλοπές και την αντιδημοκρατική εκτροπή του, αποτελεί πλέον μια ύβρη για τη δημοκρατία. Έναν λεκέ στο σώμα της. Αν δεν αντισταθούμε θα διολισθήσουμε βήμα-βήμα μέχρι στην ουσιαστική κατάλυση της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας και των εγγυήσεων του Κράτους-Δικαίου. 

Κι αυτή είναι η ιστορική ευθύνη των βουλευτών της ΝΔ, των πρώην πρωθυπουργών και των στελεχών της. Όσο δεν αντιδρούν, όσο ανέχονται το καθεστώς Μητσοτάκη, όσο αρκούνται σε προειδοποιητικές βολές και σε σχοινοτενείς χρησμούς σκοπεύοντας στη δική τους υστεροφημία, θα είναι είτε συνυπεύθυνοι είτε χρήσιμοι ηλίθιοι.

Η χώρα, όσο αργεί η Νέμεσις και η κάθαρση για αυτή την τραγωδία που βιώνει, θα είναι παγιδευμένη σε αυτή την ευτέλεια και σε μια υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας που ήδη απλώνεται και επηρεάζει όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η παραίτηση του πρωθυπουργού για λόγους αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας του πολιτικού του χώρου θα ήταν επιβεβλημένη, κυρίες και κύριοι της ΝΔ. Δείτε τον Μπόρις Τζόνσον στη Μεγάλη Βρετανία, που παραιτήθηκε για πολύ ελαφρύτερο παράπτωμα.

Η Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη όλα όσα αποκαλύπτονται από τον Ιούλιο και μετά για να δράσει. Δεν έχει ανάγκη ούτε καν τις σημερινές καταλυτικές εξελίξεις που αποκάλυψε, παρά τις απειλές και τα εμπόδια η ΑΔΑΕ και ο κ. Ράμμος. Δεν έχει ανάγκη από όλα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά για την έκταση της ύβρεως σε βάρος της. Αυτα που αποκαλύπτονται είναι κάτω από την κορυφή του παγόβουνου. Ή μάλλον στο εσωτερικό του. Γιατί η κορυφή είναι δεδομένη, είναι ο Μητσοτάκης.

Μπράβο στην ερευνητική δημοσιογραφία. Στο Inside Story, στους Reporters United, στον κ. Βαξεβάνη του Documento, στον κ. Σουλιώτη της Καθημερινής, στον κ. Τερζή της ΕΦΣΥΝ και σε άλλους. Μπράβο γιατί χάρη στη δράση τους έχουμε πλέον όλα τα στοιχεία που θεμελιώνουν το πρωθυπουργικό έγκλημα, τα οποία θα στοιχειοθετήσει ακόμη πληρέστερα η δικαιοσύνη. Αν βεβαίως αφεθεί από παρεμβάσεις τύπου «Ντογιάκου».

Γιατί, μπροστά στη Δικαιοσύνη θα πάνε περίπατο τα περί απορρήτου. Γιατί μπροστά της θα εμφανιστούν οι κύριοι Μπίτζιος, Λαβράνος, Ντίλιαν που τους κρύψατε από τις διαδικασίες της Βουλής. Όπως, βέβαια, θα εμφανιστούν χωρίς την ασπίδα του απορρήτου οι κύριοι Δημητριάδης και Κοντολέων. Εκεί θα ερευνηθούν τα τιμολόγια αγοράς του Predator και οι άδειες εξαγωγής του από το ΥΠΕΞ, oι αστυνομικοί και οι υπάλληλοι χειριστές του, ο χώρος μέσα στον οποίο λειτουργούσε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή. Εκτός κι αν βρείτε τον τρόπο να οδηγήσετε και τη Δικαιοσύνη στον αυτοχειριασμό.

Μπράβο και στους διεθνείς «συκοφάντες»: τους New York Times που ακόμη και σήμερα απέδειξαν ότι η Ιntellexa εμπορεύονταν το Predator από την Ελλάδα προς τη Μαγαδασκάρη και ελάμβανε σχετική άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών. Τόσο αγνωστο σας ήταν που όχι μόνο το χρησιμοποιούσατε αλλά βοηθούσατε και στην εξαγωγή του! Μπράβο στην Washington Post, τον Guardian, το Politico, την Google, το Facebook που ανίχνευσαν το Predator και το συνέδεσαν με τη δράση κυβερνητικών παραγόντων στην Ελλάδα. Μπράβο στους Ευρωπαίους «συκοφάντες» και κυρίως στην Επιτροπή Pega του Ευρωκοινοβουλίου, που κατέστησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπόλογη και στους ευρωπαίους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός πιάστηκε με τον «κοριό» στο αυτί. Η ΑΔΑΕ επιβεβαιώνει ότι έγιναν παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ σε βάρος υπουργών, πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και της στρατιωτικής ηγεσίας. Επιβεβαιώνονται συνομιλίες, όπως η συνομιλία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, όπου η ΕΥΠ καταγράφει θέματα παράνομου πλουτισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σε μια περίοδο που έχει ξεκινήσει το πάρτυ των υπερεξοπλισμών. 

Όσοι μιλάνε για όπλα και υπεράσπιση της πατρίδας είναι οι έμποροι της πατρίδας, πατριδοκάπηλοι. Και δεν υπήρξε καμία επίσημη απάντηση ή διάψευση. Αντίθετα, ο στρατηγός Φλώρος κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνει για έναν ακόμη χρόνο στην ηγεσία του στρατού. Και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν σχέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Είναι άραγε μόνο οι θεσμικές σχέσεις; Ή υπάρχουν κι άλλα κάτω από το τραπέζι;

Αλλά και οι διάλογοι του τότε υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Γράφεται ότι αφορούν επιχειρηματικά συμφέροντα. Τι παρακολουθούσε η ΕΥΠ με εντολή του πρωθυπουργού; Όταν παρακολουθούνται ξένοι επιχειρηματίες, ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα;

Οι υποκλοπές προσβάλουν τη δημοκρατία, αλλά υπονομεύουν και την οικονομία. Μας αφορούν όλους γιατί όλοι μας γινόμαστε πιθανοί παρακολουθούμενοι από ένα παρακράτος. 

Κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, η κλεψύδρα σας τελειώνει. Φύγετε πρωτού η πολιτική σας προκαλέσει ανήκεστη βλάβη στους δημοκρατικούς θεσμούς και στη ζωή των πολιτών, αλλά και στη διεθνή εικόνα της χώρας. 

Να γίνουν εκλογές τώρα για να δώσει ο ελληνικός λαός δημοκρατική διέξοδο. Δε θα σωθείτε μετερχόμενοι θλιβερά κόλπα αντιπερισπασμού και παραπλάνησης των πολιτών. Η επιχείρηση πλαστού συμψηφισμού συνιστά μια ομολογία ενοχής. Δε θα σωθείτε με τα τεχνάσματα να μην απολογείστε για την αντικοινωνική σας πολιτική, αλλά να το παίζεται αντιπολίτευση, λες και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει ακόμα. Τόση εμπιστοσύνη έρχεται στο έργο σας;

Είμαστε υπερήφανοι γιατί ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, αφήσαμε 39 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία. Είμαστε υπερήφανοι γιατί αποκαταστήσαμε και διευρύναμε τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί παρά τους μνημονιακούς καταναγκασμούς, που ορισμένες φορές μας οδήγησαν σε επώδυνες αποφάσεις ή και λάθη, καταφέραμε να ανορθώσουμε την κοινωνία. Και μάλιστα τους πιο αδικημένους, αυτούς που τώρα ξαναγκρεμίζετε στην ανασφάλεια, στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ασφάλειας, τη διάλυση των νοσοκομείων. Με την ακρίβεια να κατατρώει το εισόδημά τους, τους εμπαίζεται προεκλογικά με κουπόνια 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τη δημοσιονομική χαλάρωση, αυξήσατε τον κίνδυνο της φτώχειας. Η Eurostatλέει ότι το 21% των πολιτών κινδυνέυει από την φτώχεια. Η Unicef ανησυχεί για την παιδική φτώχεια.

Σας καταψηφίζουμε στο όνομα της κοινωνίας.

περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ